VBJ schenkt boeken over Zwarte Piet aan lokale bibliotheken

08 dec 2021 | Nieuws

Reeds geruime tijd willen de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) een tegenstem bieden tegen het censureren van Zwarte Piet. “De haat en de aversie tegen de traditionele figuur van Zwarte Piet berust vooral op onwetendheid”, zegt VBJ-voorzitter en Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans. “Om deze reden schenken we het boek ‘De Sint en zijn knecht, wie zijn ze echt?’ van auteur Wim Vangheluwe aan bibliotheken. Deze ochtend ontving bibliotheek Muntpunt in Brussel alvast vijf exemplaren.”

“Het boek ‘De Sint en zijn knecht, wie zijn ze echt?’ geeft een klare en correcte kijk op de oorsprong van de prachtige Sinterklaastraditie”, aldus Brusselmans. “Het kinderfeest waar iedere Vlaming mee opgroeide. Onze jongerenorganisatie kocht alvast dertig exemplaren aan om ze te schenken aan lokale bibliotheken.” 

“Zwarte Piet behoort tot ons Vlaams immaterieel erfgoed, we moeten hem koesteren in plaats van vernietigen”

Filip Brusselmans

VBJ-voorzitter en Vlaams Parlementslid, Vlaams Belang

Multinationals zoals Bol.com, Facebook en Google weren Zwarte Piet al geruime tijd, maar we zien nu ook meer en meer lokale instanties zwichten voor de links-radicale activisten die Zwarte Piet uit onze samenleving willen bannen”, vervolgt Brusselmans. “Zo liep in bibliotheek Muntpunt in Brussel vorig jaar reeds een ‘dekolonisatieproject’ waarbij alle jeugdboeken gescreend werden en eventueel uit het aanbod werden gehaald. En vorig jaar besliste uitgeverij Clavis ook al om 7.000 voorradige boeken met teksten over of afbeeldingen van Zwarte Piet te vernietigen. Veel andere uitgevers willen geen boeken meer publiceren met afbeeldingen van Zwarte Piet.”

“Dergelijke boekverbrandingen, al dan niet letterlijk, zijn het resultaat van de verwerpelijke woke-hysterie”, besluit Brusselmans. “Zwarte Piet heeft in de verste verte niets met racisme te maken en maakt daarentegen onlosmakelijk deel uit van een onschuldig en wondermooi kinderfeest, van een mooie traditie die we moeten koesteren. De komende dagen zetten de lokale afdelingen van de Vlaams Belang Jongeren de actie verder bij hun plaatselijke bibliotheken.”