Vanavond vindt in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node een toespraak van voormalig AKP-minister Taner Yildiz plaats. Hij zal er pleiten om in het referendum op 16 april vóór de grondwetswijziging te stemmen.

Dat de meeting kan doorgaan in Sint-Joost is weinig verbazingwekkend, aangezien burgemeester Emir Kir (PS) zich in het verleden reeds heeft laten gebruiken voor AKP-propagandameetings allerhande.

Een vorige massameeting met de Turkse president in de Hasseltse Ethias-arena bracht in 2015 maar liefst 25.000 Turken op de been. Dit soort propagandameetings tonen duidelijk aan waar de loyaliteit van veel Turkse ‘Brusselaars’ zich bevindt, met alle gevolgen van dien: interne Turkse twisten tussen AKP en oppositie, maar ook de vervolging door de Turken van Armeniërs, Koerden, edm vindt een verlengstuk in onze Brusselse straten en wijken. Denk maar aan de recente (november 2016) brandstichting aan het Koerdisch Instituut in Sint-Joost waarbij extremistische Turkse aanvallers slogans riepen als “Dood aan de Koerden!”

Gewelddaden, vandalisme en bedreigingen aan het adres van andersdenkenden zijn schering en inslag. Voor zij die het beter vinden in Ankara dan in Vlaanderen, is er hier geen plaats. Men kan geen twee heren dienen. Dit soort meetings tonen aan waarom de dubbele nationaliteit moet worden afgeschaft. Ook en zeker voor de gezagsdragers in dit land. Dat een Brussels burgemeester (Kir) naar aanleiding van de brandstichting in november tegenstanders van dictator Erdogan afschildert als “terroristen” is ronduit beschamend.

Tevens vindt het Vlaams Belang dat de rol van de Turkse moskeeën in Brussel – rijkelijk gesteund door het Turkse regime – in de manifeste onwil tot integratie dringend moet onderzocht worden.