Bij zowat iedere Europese topontmoeting in Brussel worden Brusselaars en pendelaars urenlang gegijzeld door ellenlange files die ontstaan doordat een deel van de Brusselse tunnels voor twee en soms zelfs drie dagen wordt gesloten. Ook vandaag was het weer lang aanschuiven door de Europese top. Die sluitingen kosten de maatschappij handenvol geld in verloren uren en bijkomende luchtvervuiling. Nochtans is de enige reden voor het sluiten van de tunnels dat zo de escortes van de Europese excellenties snel van de snelwegen tot de Europese wijk zouden kunnen rijden.

Uit een antwoord van Brussels minister Smet op een vraag van Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens blijkt dat in 2015 maar liefst 25 keer een tunnel werd gesloten omwille van een Europese top:

  • Reyers-Centrumtunnel: 14 x
  • Jubelparktunnel: 4x
  • Tervurentunnel: 2x
  • Wettunnel: 2x
  • Beliardtunnel: 2x
  • Rogiertunnel: 1x

Het veiligheidsargument gaat voor de sluiting niet op. Het is net door het creëren van lange files en verkeerschaos dat meer onveiligheid wordt gecreëerd en dat zelfs de hulpdiensten zich niet meer vlot en snel door Brussel kunnen bewegen. De ware reden voor het sluiten van de tunnels lijkt dan ook enkel en alleen de gemakzucht van de Europese excellenties en hun gevolg te zijn.

Voor het Vlaams Belang is het onaanvaardbaar dat, om de Europese excellenties ter wille te zijn, maandelijks tienduizenden hardwerkende mensen uren verliezen in de lange files die de tunnelsluitingen met zich meebrengen.  De partij dringt er bij de Brusselse overheid dan ook op aan om de tunnels niet langer te sluiten bij een topontmoeting.

Mogen we de dames en heren excellenties trouwens het Brussels openbaar vervoer aanraden, met een halte netjes voor de deur aan het Schumanplein? Snel, om de paar minuten, en een ideale gelegenheid om eens voor heel even uit de ivoren toren te komen en te proeven van de Brusselse realiteit.