Schaamteloos graaien. Het is niet enkel iets van Luikse PS’ers en Gentse NVA’ers. Ook in Brussel is de hebzucht vaak enorm. Zo raakte bekend dat de vier leden van het directiecomité van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel (GIMB) onder elkaar ruim 1 miljoen euro aan brutolonen verdelen. En ze krijgen daarbovenop nog verschillende voordelen.

Zo is er vooreerst Etienne-Jean Noël, de adjunct-directeur van de GIMB die daarvoor jaarlijks 214.000 euro opstrijkt. De man is daarnaast ook liberaal-FDF schepen in Schaarbeek.

Serge Vilain die als voorzitter van de GIMB maar liefst 292.000 euro per jaar binnenrijft is dan weer de gewezen kabinetschef van Molenbeeks PS-boegbeeld Philippe Moureaux (weinig verrassend) en heeft naast zijn functie in de GIMB blijkbaar nog tijd om 20 andere mandaten te bekleden.

Tot slot is er nog Jean-Luc Vanraes, Open VLD’er die bij de GIMB eveneens een kwart miljoen euro per jaar verdient, en daarnaast ook nog OCMW-voorzitter van Ukkel is – een functie die jaarlijks nog eens een 80.000 euro oplevert.

Vanraes was er als de kippen bij om zijn riante verloning in Bruzz goed te praten. “Ja, ik verdien goed mijn geld, maar ik werk daar hard voor” liet hij optekenen. Maar hoeveel hij daar juist verdient wist hij niet. Net zoals Siegfried Bracke geldt blijkbaar dat hoe harder je graait, hoe minder goed je weet hoeveel je verdient. Blijkbaar weten enkel mensen die het financieel niet zo breed hebben precies hoeveel ze verdienen.

Maar goed, Open VLD’er Vanraes werkt dus hard voor zijn meer dan 300.000 euro per jaar. Zou de goede man dat aan zijn overwerkt personeel in het UZ durven vertellen (ja hoor, hij is naast GIMB bestuurder en OCMW voorzitter ook nog eens lid van de Raad van Bestuur van de VUB en voorzitter van het Bestuurscollege van het UZ Brussel!), dat hij tien maal zoveel verdient omdat hij toch zo’n harde werker is?

En intussen wordt in dit land bespaard op zowat alles. Kazernes van de Civiele Bescherming moeten sluiten, thuisverpleegkundigen moeten met de chronometer in de hand bandwerk verrichten; scholen, politie, brandweer kreunen onder het gebrek aan personeel. Kinderen zitten hele schooldagen lang in containers omdat er geen geld is om schoolgebouwen bij te bouwen. Lonen en kindergeld worden niet geïndexeerd. Maar 300.000 euro per jaar opstrijken: dat is geen bezwaar. Want we vergaderen toch zo hard.

Bij dit alles kan een mens zich enkel nog afvragen wat het ergste is: dat er schaamteloos gegraaid wordt, of dat dit schaamteloos graaien ook nog eens wordt goedgepraat?