Prijsstijgingen bpost: “pure waanzin”

02 dec 2022 | Nieuws

Op 1 januari 2023 past bpost de tarieven van zijn postzegels en bpacks aan om de stijging van de kosten door de inflatie, de loonindexeringen en het dalende postvolume deels te compenseren”, zo liet het overheidsbedrijf in een persbericht weten. “Maar op deze manier ondergraaft bpost verder haar eigen toch al wankele concurrentiepositie”, waarschuwt Vlaams Belang-Kamerlid Nathalie Dewulf.

Op 1 januari 2023 past bpost de tarieven van zijn postzegels en bpacks aan. “Bpost verantwoordt de prijsstijging door te wijzen op de inflatie, de loonindexeringen en het dalende postvolume. Maar dat is onzin”, zo zegt Dewulf. “Het versturen van pakketjes via bpost is vandaag al duurder dan bij de concurrentie. Een dalend postvolume compenseren door nog meer consumenten naar die concurrentie te jagen is gewoon fout!” De gemiddelde tariefverhoging bij bpost voor 2023 bedraagt maar liefst 12.3 procent.

Een bpack Standard 0-2 kg versturen zal vanaf januari 7,80 euro in plaats van 6,90 euro kosten. “Bij bedrijven zoals DPD en Postnl zal dat per pakketje ruim twee euro goedkoper zijn”, zo berekende Dewulf. “Bpost zal op deze manier nog meer klanten wegjagen, wat enkel maar zal zorgen voor dalende inkomsten en wat tevens een gevaar inhoudt voor de tewerkstelling bij bpost.”

Daarenboven rekent bpost tijdens de drukke eindejaarsperiode  – van eind november tot kerstdag – nog eens een toeslag van 1 euro per pakje aan. “Het is werkelijk ongezien dat bpost er blijkbaar alles wil aan doen om zelfs in de commercieel meest interessante periode van het jaar zoveel mogelijk klanten naar concurrerende bedrijven zoals DPD en PostNL te jagen”, zo besluit Dewulf.