Vorige week brak in een woontoren in de Brusselse gemeente Evere brand uit, toen arbeiders aan het werk waren op het dak van het gebouw. Bij aankomst van de brandweerdiensten bleek dat de ladderwagen veel te kort was om het dak van het tien verdiepingen tellende gebouw te kunnen bereiken, zodat er van binnenuit in het gebouw met brandslangen moest geblust worden.

Reeds in december 2016 trok het Vlaams Belang in het Brussels Parlement aan de alarmbel. Uit antwoorden op vragen van VB-fractievoorzitter Dominiek Lootens bleek dat de Brusselse brandweer niet beschikt over een 50-meter ladderwagen. Het Vlaams Belang pleitte toen voor de snelle aankoop van zo’n wagen, maar dat was volgens Staatssecretaris Jodogne onnodig. Volgens de Staatssecretaris zijn in Brussel de gebouwen van meer dan 25 meter hoog dusdanig ingericht dat het ontstaan en de verspreiding van brand in deze gebouwen is uitgesloten (antwoord op vraag 166 van 18 oktober 2016).

De brand in Evere bewijst echter het tegendeel, en bevestigt de nood aan een 50-meter ladderwagen. Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens: “Een nood die ons trouwens door meerdere Brusselse brandweermannen werd bevestigd.”

Het Vlaams Belang herhaalt dan ook haar eis om zo snel als mogelijk een 50-meter brandweerladder aan te kopen voor de Brusselse brandweer. In tegenstelling tot wat de hoofdstedelijke regering lijkt te denken is het écht niet nodig om te wachten tot er eerst een grote ramp plaats vindt.