Afgelopen weekeinde werd in Brussel een koppel aangevallen door een taxichauffeur en een medeplichtige. Beide passagiers moesten trappen en klappen incasseren, en werden beroofd van hun GSM en horloge.

Alsof dit nog niet genoeg was – de man liep bij de brutale aanval ook een kniefractuur op – weigerde de Brusselse politie het koppel blijkbaar in het Nederlands te helpen, en werd hen verteld dat dit alles “nu eenmaal Brussel is”. Toen in augustus vorig jaar een Hasseltse taxichauffeur in Brussel vakkundig in het ziekenhuis werd gemept werd dit door de Brusselse politie ook al weggelachen als “de Brusselse realiteit”. Hemeltergend en totaal onaanvaardbaar.

Het is helaas niet voor het eerst dat de Brusselse taxidiensten in een zeer slecht daglicht komen te staan.  Zo kreeg in januari van dit jaar nog een taxichauffeur een celstraf met uitstel voor de verkrachting van een passagier; en vielen enkele Brusselse taxichauffeurs twee jaar geleden een Uber-chauffeur aan.

Het Vlaams Belang stelt vast dat het opkuisen van de wantoestanden in de Brusselse taxisector voor de Brusselse regering blijkbaar geen enkele prioriteit heeft. Reeds in 1995 (!) interpelleerde Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens de regering over de vrijblijvendheid van het intrekken van bekwaamheidsattesten van taxichauffeurs die zich misdroegen tegenover klanten of collega’s; en in 2005 zag Lootens zich genoodzaakt opnieuw hierover te interpelleren wegens enkele zware gevallen van geweld door taxichauffeurs. Vandaag stellen we vast dat er op het terrein nog niets veranderd is.

Het Vlaams Belang zal bij monde van Dominiek Lootens de regering opnieuw interpelleren. We eisen dat er eindelijk eens een grote kuis wordt gehouden in de Brusselse taxisector, en dat chauffeurs die zich misdragen definitief de toegang tot het beroep wordt ontzegd. Ook vraagt het Vlaams Belang een veel strengere controle op illegale chauffeurs, het “uitlenen” van taxi’s aan dat soort van chauffeurs en op het runnen van onvergunde taxibedrijven. De “straf” van de gemeente Sint-Gillis om na een schietpartij vorige maand clandestiene taxi’s voor amper een paar weken te verbieden was in dat opzicht zowat het slechtst mogelijke signaal dat men kon geven.

Een grote kuis in de Brusselse taxisector kan de klanten, maar ook de bonafide bedrijven en chauffeurs enkel maar ten goede komen!