Uit een doorlichting die het Rekenhof uitvoerde bij de Brusselse brandweer DBDMH blijkt dat er aan de top van de brandweer wel bijzonder losjes wordt omgesprongen met regels en financiën.

In de periode 2012-2015 nam het Rekenhof 138 contracten van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) door, goed voor een bedrag van 9,2 miljoen euro. Daarbij stelde het Rekenhof op grote schaal onregelmatigheden vast bij de keuze voor leveranciers van ambulances, brandstof, verzekeringen, gsm-abonnementen en dergelijke meer. Zo wordt vaak “vergeten” om een openbare aanbesteding uit te schrijven, is er geen enkele controle op het tot stand komen van contracten, en is er geen communicatie noch samenwerking tussen de operationele poot en de administratieve diensten bij het uitschrijven van openbare aanbestedingen.

 

Bij 60 van de 138 onderzochte contracten speelde de concurrentie niet, stelt het rapport, en voor 50 contracten daarvan is geen enkele uitleg voorhanden waarom men voor een bepaalde bieder gekozen heeft. Grote bedragen werden daartoe soms opgedeeld in vele kleintjes, zodat een openbare aanbesteding niet hoeft. Het gaat daarbij om de uitrusting van de brandweerlui, het rollend materieel enzovoort.

Intussen bevestigden brandweerlieden ons reeds dat men bij de DBDMH inderdaad op bijzonder dubieuze manieren miljoenen euro besteed, maar dat de brandweerlieden zelf nul op het rekest krijgen wanneer ze een verhoging van amper één euro voor hun maaltijdcheques vragen.

De toestanden bij de DBDMH komen er na eerdere vaststellingen van onregelmatigheden in tal van Brusselse vzw’s zoals Samu Social.

Het Vlaams Belang heeft bij monde van fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens een interpellatieverzoek ingediend. Lootens : “Op een moment dat de Brusselse regering de mond vol heeft van transparantie en goed bestuur valt er een zoveelste lijk uit de Brusselse kast. Het wordt hoog tijd dat we de hogedrukspuit bovenhalen om de top van de DBDMH – niet toevallig weer van PS-signatuur – en de politiek uit te zuiveren van al wie van slechte wil dan wel onbekwaam is.”

Indien de regering en de brandweertop in de commissie van aanstaande dinsdag niet direct open kaart spelen wordt een nieuwe onderzoekscommissie noodzakelijk.