Dagelijks stroomt in Brussel 24 miljoen liter water weg

05 okt 2018 | Focus, Initiatieven, Persberichten

Vlaams Belang wil meer en beter onderhoud waterleidingen.

Jaarlijks lekt of stroomt in Brussel zo een 8.700.000 kubieke meter water weg door lekken in de waterleiding, onwettige afnames, maar ook door gebruik door de brandweer en voor evenementen. Dat komt neer op zo’n 24 miljoen liter per dag. Dat blijkt uit een antwoord op een parlementaire vraag van Brussels Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens.

In tegenstelling tot de rest van Vlaanderen weet de Brusselse overheid dus niet hoeveel water er precies verloren gaat door lekkages. In Vlaanderen is dat 189 miljoen liter per dag, aldus koepelorganisatie Aquaflanders.

Dit betekent voor Brussel dat een kleine 13% van al het water dat in Brussel gebruikt wordt of wegvloeit, niet gefactureerd wordt. De pure productiekost daarvan bedraagt jaarlijks zo een 2.35 miljoen euro. Het overgrote deel daarvan mag hoogstwaarschijnlijk op het conto van lekkages geschreven worden. Daarbij komt nog eens een jaarlijkse kostprijs van zowat 250.000 euro voor het herstellen van zinkgaten, veroorzaakt door lekken in de waterleiding.

Het Vlaams Belang dringt er dan ook op aan om in de hoofdstad meer te investeren in het opsporen van lekkages en in het onderhoud van de waterleidingen. Momenteel wordt op jaarbasis amper 1% van het waterleidingsnet vernieuwd.