Cijfers asielaanvragen gaan door het dak!

15 okt 2021 | Nieuws

Na een ‘coronadip’ is de immigratiecrisis terug van nooit weggeweest. Het aantal asielaanvragen zit al enkele maanden onverminderd in de lift en daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen, wel integendeel. Uit de nieuwste cijfers van het CGKR blijkt dat vorige maand welgeteld 3.326 asielaanvragen werden geregistreerd. In totaal liep het aantal asielaanvragen de afgelopen vier maanden reeds op tot 10.528, goed voor een stijging van 15,5 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019 – toen het hoogste aantal asielaanvragen sinds de grote immigratiecrisis van 2015 werd geregistreerd.

Een groot aantal asielaanvragen (1.121) is afkomstig van Afghanen, wat deels – maar zeker niet alleen – terug te voeren is op de evacuatieoperatie ‘Red Kite’. Afghanen staan immers al langer bovenaan in de Belgische asielstatistieken. In juni en juli schommelde het aantal asielaanvragen van Afghanen rond de 500, terwijl dat aantal in augustus al was opgelopen tot zo’n 950.

“Als de tendens van de afgelopen maanden zich doorzet, zullen we dit jaar afklokken op het grootste aantal asielaanvragen sinds de dijkbreuk van 2015”, stelt Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove. In het licht van de exploderende cijfers is het volgens Van Langenhove dan ook “ronduit verbijsterend en volslagen onverantwoord dat in de acht bladzijden tellende regeerverklaring (die deze week in het parlement besproken werd) welgeteld 1 (één!) zin aan asiel en migratie werd besteed.” Alleen al daaruit blijkt dat we van deze regering geen ommekeer in het beleid moeten verwachten, aldus nog Van Langenhove. Terwijl maatregelen die een effect op de instroom zouden kunnen hebben, uitblijven, wordt het al mank lopende terugkeerbeleid nog verder uitgehold.

“Dat het nochtans anders kan, werd – en wordt – aangetoond door een land zoals Denemarken, dat het aantal asielaanvragen eerder al zag dalen tot het laagste peil in twintig jaar”, besluit Van Langenhove. “Zoals gisteren tijdens de bespreking van de regeerverklaring nog eens duidelijk werd, hoeven we van ‘paarsgroen-bis’ helaas geen enkel initiatief te verwachten.”