Luxereizen van hoofdstedelijke excellenties kosten belastingbetaler handen vol geld

De bevolking moet dan wel de broeksriem aanhalen, de Brusselse hoofdstedelijke regering blijft zichzelf jaar na jaar rijkelijk belonen met luxereisjes waar de meesten enkel maar van kunnen dromen.

Zo gaf de hoofdstedelijke regering vorig jaar (Oktober 2015 tot oktober 2016) meer dan 150.000 euro uit aan reizen. Vooral minister-voorzitter Rudi Vervoort (PS), Staatssecretaris Debaets (CD&V) en minister Fremault (cdH) kijken niet op een euro meer of minder in hun globetrotterij. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang fractievoorzitter Dominiek Lootens verzamelde.

Minister Fremault joeg er op een jaar tijd een dikke 22.000 euro door (onder meer Quebec en Rabat), terwijl Staatssecretaris Debaets meer dan 26.000 euro spendeerde aan tripjes naar Mexico, New York en Kinshasa. Maar de grootste sier werd gemaakt door Rudi Vervoort die op één jaar tijd bijna 70.000 euro aan reizen spendeerde, van Cannes, Londen en Genève tot Tokyo. Sedert het begin van de legislatuur mocht hij reeds 13 maal de valiezen pakken, voor goed 120.000 euro. Favoriete bestemmingen van Vervoort: Peking (2 maal), Japan (2 maal) en Cannes (maar liefst 4 maal).

 

Opvallend: reizen met de trein is niet al te vaak aan onze excellenties besteed. Ook naar Cannes gaat het steevast met het vliegtuig. En al evenzeer opvallend: er wordt niet op een euro meer of minder gekeken. De dames en heren excellenties van NV Reisbureau Vervoort vliegen uiteraard meestal in businessclass, en kunnen hun ministeriële hoofd ook vaak te rusten leggen in luxekamers. Economy class vliegen en standaard hotel kamers zijn uiteraard maar minnetjes; zeker wanneer alles toch betaald wordt met belastinggeld.

Om tenslotte even de groene praatjes van de dames en heren excellenties over lage emissiezones en autovrije binnenstad te kaderen: via de website greentripper.org werd berekend dat één jaar snoepreisjes van de hoofdstedelijke regering verantwoordelijk is voor de uitstoot van zowat 50.000 kilogram co2.